5 arsyet pse ju jeni të fiksuar pas Facebook-ut

Jeni përdorues i rregullt i Facebook? Ndoshta këto arsye do t’ju bëjnë të ndryshoni mendjen.

1. Facebook “scrolling” është simptoma e zvarritjes

Facebook thekson tendencën tuaj për t’u zvarritur duke kërkuar njoftime duke bërë “scroll” pafund. Nuk ka rëndësi sa larg shkoni, ju do të vazhdoni të kërkoni për më shumë foto, meme apo statuse për t’u shpërqëndruar nga ajo që po bëni ndërkohë. Është e nevojshme të ndryshoni perceptimin tuaj për Facebook. Në vend që t’a shikoni si një vend ku mund të jeni social apo për të vrarë kohën, përkufizojeni Facebook si një armik që vret produktivitetin dhe qëllimet. Tani nuk duket më aq tërheqës, apo jo?

2. Shpërndarja e shumë postimeve në Facebook është një simptomë e vetmisë apo pasigurisë.

Facebook ngjan me një show televiziv real që trasmetohet 24 orë në ditë. A është e nevojshme t’i tregoni të gjithëve se çfarë keni ngrënë në drekë? Unë mendoj që jo. Ti nuk i ndan këto detaje për t’i shtuar vlerën jetës së njerëzve. Ti e bënë këtë sepse je i vetëm dhe i dëshpëruar. Të kërkosh opinion nga miqtë është një shenjë e pasigurisë dhe besimit në vetvete. Nëse ju merrni një koment negativ, atëherë ju jeni të gatshëm të fajësoni dukë tjetër, për të mbrojtur egon tuaj.

3. Të përgjosh në Facebook është një simptomë jo e shëndetshme e afeksionit apo krahasimit të vetes.

Facebook e bënë shumë të lehtë të jesh një përgjues. Ka dy arsye pse ju mund të përgjoni dhe asnjëra prej tyre nuk është e këndëshme. Nëse po përgjoni profilin e ishit tuaj, atëherë kjo do të thotë se ju vazhdoni të jetoni në të shkuarën. Nëse kontrolloni profilin e atij/asaj që pëlqeni, atëher ju shumë shpejt do të filloni t’i përgjoni dhe ata. Më mirë i dërgoni një mesazh të menduar mirë që të filloni një bisedë. Nëse gjërat shkojnë mirë atëherë ju mund të kaloni kohë së bashku. Përgjimi gjithashtu mund të jetë një formë e imponuar e mjerimit. Në ditët e sotme është e vështirë t’i rezistosh dëshirës për t’a krahasuar veten me dikë tjetër. Facebook iu mundëson t’a bëni këtë gjithashtu.

4. Të kontrollosh njoftimet në Facebook është një simptomë e padurimit.

Facebook përfiton nga dëshira juaj për kënaqësi të çastit. Trruri juaj merr një sasi dopamine sa herë ju shikoni një njoftim të sapoardhur. Dopamina është një kimikat në trrurin tonë që shkakton ndjenjën e kënaqësisë nga gjëra të ndryshme si ushqimi, seksi, dhe droga. Kënaqësia tingëllon mirë si teori, por dopamina është përgjegjëse për sjelljet që na shkatërrojnë. Duke u bërë skllav i pritjes së njoftimeve të reja ti je duke shatërruar veten. Sa herë që ju merrni një “like”, trruri juaj mendon se dikush ju pëlqen ju. Vazhdoni kështu dhe ju do të shëndrroheni në një të fiksuar për “like”.

5. Rifreskimi i shpesht i postimeve në Facebook është një simptomë e frikës se mos humbisni diçka (e njohur si FOMO).

Facebook e tërheq vëmëndjen tuaj duke ju bërë të mendoni se po humbisni diçka.

Ju e kontrolloni Facebook-un edhe gjatë një takimi sepse keni frikë mos humbisni ndonjë të re interesante. Ju kontrolloni mesazhet ndërkohë që i jepni makinës, sepse një mik mund të ketë diçka interesante për t’iu thënë. Ska rëndësi nëse e mërzisni personin që keni dalë në takim apo nëse përplaseni me makinë dhe vdisni. Këto mundësi janë të shumta, megjithatë ja vlen. Ishte sarkazëm, nëqoftëse nuk e kuptuat.

U bëra dramatik për t’iu treguar sa sjellje të pakujdesëshme janë këto. Por ajo që duhet të bëni është të shkëputeni nga varësia që keni për Facebook në mënyrë që të arrini më shpejt te qëllimet tuaja dhe të jeni më të qetë mendërisht.

/businessmag.al

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj