“5 minuta herët” jeni në kohë, “Në Orar” jeni vonë, “Vonë” e papranueshme!

Ka një arsye pse vendosim orare dhe afate për takimet. Ajo mundëson një koordinim të përpjekjeve, minimizon kohën/përpjekjet e çuara dëm dhe ndihmon në përcaktimin e pritshmërive. Imagjinoni se sa punë do të kryheshin sikur çdokush ta merrte me terezi dhe t’i linte gjërat të rridhnin? Pra, do të ishte përcaktimi i “inefiçiencës.”

Çfarë do të thotë të jeni vonë në takim pune?

• Mungesë respekti: Të jesh në orarin e duhur do të thotë të respektosh palën tjetër. Ajo sinjalizon se ju e vlerësoni dhe e çmoni personin me të cilin keni të bëni. Nëse pikë së pari nuk respektoni pjesëmarrësit në takim, pse duhet të bëni mbledhje me ta?!

• Mungesë konsiderate: Pa e patur ju qëllim, të jeni me vonesë demonstron një humbje të përgjithshme të konsideratës për jetët e të tjerëve. Kjo do të thotë se ju thjesht “nuk ju bëhet vonë.”

• I/e paparë: Jo, jo në sensin pozitiv. Kur nuk respektoni oraret dhe afatet, kredibiliteti juaj humbet. Nëse nuk arrini sot t’ia dilni në kohë, si mund t’i tregoni të tjerëve se jeni i denjë për detyra më të vështira?

• Humbje e përfitimeve: të marrim në konsideratë një skenar hipotetik, në të cilin 5 individë duhet të bëjnë një mbledhje në orën 14:00. Ardhja juaj 10 minuta me vonesë sapo çoi dëm 40 minuta nga koha e të tjerëve. Supozojmë se kompania fiton 200$/orë. A do t’i paguani ju ato 133 dollarët e humbur? Me siguri që po dikush tjetër po i paguan.

• Çorganizim: Nëse nuk mbani dot kalendarin tuaj, cilat pjesë të tjera të jetës suaj janë në lëkundje gati për një katastrofë? Të jeni me vonesë është sinjali më i mirë për palën tjetër se ju nuk jeni personi i duhur, me të cilin/cilën ai/ajo duhet të shoqërohet.

• Megalomaniakal: Ndërsa pjesa dërrmuese e njerëzve e kanë kaluar këtë fazë në moshën 8-vjeçare, disa të tjerë besojnë naivisht se janë qendra e universit. Kini parasysh se kjo është quajtur sindroma e Donald Trump. Doni vërtet që të krahasoheni me Donald Trump?

Ndonjëherë emergjencat ndodhin, një ngjarje e paparashikueshme del para nesh. Gjithsesi, edhe kur ndodh mundohuni të “jepni llogari” në mënyrë të detajuar, mos u kurseni të kërkoni ndjesë për vonesën, sigurojeni palën tjetër se e keni marrë shumë seriozisht dhe se nuk do të përsëritet më.

T’i kushtoni vëmendje përpikmërisë, nuk ka të bëjë me paragjykimet apo të stresojmë veten. Në fakt, është pothuajse e kundërta e kësaj. Mendoni sikur çdo njeri në jetën e tij të bënte fiks atë gjë për të cilën ka premtuar? Dhe një fillim i mirë është vetja jonë:

“5 minuta herët” jeni në kohë, “Në Orar” jeni vonë, “Vonë” e papranueshme!

 /businessmag.al

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj