5 mitet që duhet të dini në të mësuarit e një gjuhe të huaj

Kudo që shkojmë, ka shumë mite përreth nesh. Kjo është më se e vërtetë kur vjen puna për mësimin e gjuhës së huaj. Ne kemi ide të gabuara që thuhen nga mediat, miqtë dhe sistemet tradicionale arsimore, të cilat na kufizojmë të arrijmë ato që duam.

Sot, ne jemi duke parë 5 mitet për të mësuar një gjuhë të re.

Mit # 1: “Nuk mund të mësoj një gjuhë të huaj, sepse nuk mund të udhëtoj …”

Kërkesa për të udhëtuar në mënyrë për të mësuar një gjuhë është ndoshta një nga keqkuptimet më të mëdha që kemi.

Pjesë e arsyes është se ne shohim blogerët e gjuhës që vendosin fotot e tyre ndërsa janë duke udhëtuar nëpër botë dhe që bashkëveprojnë me folës vendas. Kjo mund të jetë një burim i mirë i motivimit për ne që të mësojmë gjuhën, por kjo është gjithashtu mjaft mashtruese.

Shumica e njerëzve, duke përfshirë edhe ekspertë të gjuhës, janë duke mësuar një gjuhë në qytetin e tyre lokal. Nëse nuk keni luksin që të ikni për një vit për të mësuar një gjuhë të huaj, ju duhet t’a mësoni atë nëpërmjet një shkëmbimi bisede, shkollë, ose me një mësues privat në internet.

Miti # 2: “Të gjithë nxënësit e gjuhës së huaj janë më ekstrovertë (më të hapur) se unë …”

Kur ne imagjinojmë një poliglot, ne natyrisht shohim dikë që flet në një event social gjuhë të ndryshme me të pranishmit e tjerë.

Në realitet, poliglotët nuk janë më ekstrovertë se individi mesatar. Ata ballafaqohen me situata të pakëndshme dhe ka momente që ndjehen të nervozuar gjatë takimit me të huaj të rastit. Me fjalë të tjera, ka disa poliglotë, të cilët janë të mbyllur në vetvete, dhe poliglotë të tjerë, të cilët janë extrovertë- ashtu si gjithë të tjerët.

Ajo që duhet të theksohet është se poliglotët kërkojnë mundësi për të bashkëvepruar me njerëz vendas për shkak të kësaj arsyeje.

Nëse po kufizoheni nga kjo, ju duhet të kujtoni se ka shumë të tjerë që kanë qenë në të njëjtat “këpucë” si ju.

Miti # 3: “Jam shumë i vjetër për të mësuar një gjuhë …”

Ju ndoshta e keni dëgjuar këtë më parë.

“A jam unë shumë i vjetër për të mësuar një gjuhë tjetër?”

“Kam mësuar anglisht kur isha i ri, por nuk mund të mësoj një gjuhë tani …”

Ky është një tjetër mit i vjetëruar që ne e kemi besuar për shumë kohë dhe studimet e fundit kanë hedhur poshtë këtë logjikë. Sigurisht, truri ynë zhvillohet në një normë më të shpejtë kur jemi të mitur, por kjo nuk është e gjithë e vërteta.

Mosha është vetëm një nga shumë faktorët që ndikojnë në shpejtësinë e të mësuarit, së bashku me emocionet, gjenetikën, mjedisin e të mësuarit, motivimin e brendshëm, dhe më shumë.

Ajo gjithashtu varet nga ajo gjuhë që ju tashmë e dini. Për shembull, nëse ju jeni një Anglisht folës mësimi i gjuhës spanjolle do të jetë shumë më i lehtë se sa mësimi i gjuhës Mandarin.

Miti # 4: “Të gjithë flasin anglisht. Pse kam nevojë për të mësuar një gjuhë tjetër?”

Po është e vërtetë. Ka shumë njerëz në botë që flasin anglisht. Rreth një e katërta e popullsisë së botës.

Por çfarë ndodh me 5.4 miliardë personat e tjerë të botës?

Në botën multikulturore që jetojmë, çdo gjë nga biznesi, argëtimi dhe kultura po bëhen globale.

Nëse ju doni të lulëzoni në shekullin e 21 si një profesionist, ja vlen për të mësuar një gjuhë të huaj, sepse ju kurrë nuk e dini kur do t’iu nevojitet.

Miti # 5: “Nuk kam kohë të mjaftueshme …”

Të gjithë ne kemi 24 orë në një ditë. Kjo është bukuria e kohës, ajo është barazimi më i madh mes nesh.

Dallimi mes njerëzve të suksesshëm dhe pjesës tjetër, është se njerëzit e suksesshëm dinë se si të përcaktojnë përparësitë, çfarë është e rëndësishme në orarin e tyre. Nëse mësimi i një gjuhe është në listën tuaj të gjërave për t’u bërë, atëherë secili prej nesh mund të gjejë kohën për të mësuar diçka të re.

Sot, ka zgjidhje që ju lejon të mësoni një gjuhë në kohën tuaj të lirë edhe në komfortin e shtëpisë tuaj.

Që do të thotë gjetja e zgjidhjes nuk është problem, është gjetja e motivimit të brendshëm për të gjetur kohën që të arrini atë që ju meritoni.

/businessmag.al