Disa aftësi që çdo njeri duhet t’i mësojë në të 20-at e tij

Mosha 20 vjeçare mund të jetë një periudhë konfuzioni.

Ju mund të mos jeni në shkollë më, por keni shumë gjëra për të mësuar para se të rriteni plotësisht.

Ç’ka do të thotë, se tani duhet t’i dilni zot vetes.

Më poshtë janë disa nga aftësitë që çdo 20 vjeçar duhet t’i perfeksionojë.

1. Si të jeni i ndershëm
Kur ju jeni vonë për një takim, ja lini fajin bllokimit në trafik apo vonesës së trenit.

Në vend të kësaj, vetëm kërkoni falje. Nuk duhet të jepni detaje. “E kisha planifikuar keq” është njëqind herë më mirë sesa të rrezikoni integritetin tuaj duke fajësuar trafikun.

2. Si të pranoni kritikat
Askujt nuk i pëlqen që t’i thonë se e ka gabim ose që mund ta bëjë në një mënyrë tjetër. Është e thjeshtë për të duruar kritikat e një personi ose thjesht injorojini plotësisht ato.

Megjithatë, Gupta thotë, “në mënyrë që të keni sukses në jetë ju duhet të pranoni kritikat dhe gjithmonë të përgjigjeni pozitivisht dhe kurrë mos mendoni keq për njerëzit që iu tregojnë gabimet tuaja.”

3. Si të veproni në raste refuzimi
Shumë njerëz përdorin 20-tat e tyre për të provuar përvoja të reja pune. Disa prej këtyre përpjekjeve do të funksionojnë dhe disa të tjera jo.

Sipas Joe Choi, Është një mundësi mjaft e mirë për të mësuar sesi të përballeni me refuzimin.
“Jeta është plot me sfida. Të 20 tuaja janë një kohë e mirë që të mësoni veten tuaj sesi të jeni mentalisht dhe emocionalisht elastikë për të përballuar gëzimet dhe vështirësitë që do të vijnë.”

4. Si të mësoni duke mos përdorur vetëm librat
Studimi nuk duhet të kufizohet në kohën tuaj në shkollë. Mësimi “mund të jetë kudo, në çdo kohë dhe me çdokënd”, shkruan Lenny Kho. “Mbajeni mendjen të hapur ndaj çdo gjëje.”

Ju duhet gjithmonë të kërkoni mënyra të reja për të zgjeruar mendjen tuaj. Lexoni libra, praktikoni gjuhët e huaja ose merrni mësime muzike – çfarëdo që iu pëlqen.

5. Si të negocioni
Autori James Altucher thekson rëndësinë e zhvillimit të aftësive negociuese.

Për shembull, kur ju jeni duke negociuar kushtet e një pune ju mund të pyesni menaxherin që po iu punëson, “A doni që unë të dështoj?” Përgjigja është, padyshim, jo – dhe që këtu, ju mund të filloni të nxisni atë për atë që ju duhet.

6. Si të dëgjoni pa folur
M. Malhan shkruan: “Duke e trajnuar veten të jeni një dëgjues i mirë dhe aktiv, ju do të jeni në gjendje të komunikoni në mënyrë më efikase dhe të zhvilloni marrëdhënie më të mira në jetë”.

7. Si të keni durim
Nuk ka dyshim se është e rëndësishme që të jeni ambicioz dhe të punoni shumë për të arritur qëllimet tuaja. Steve Kobrin thotë: “Gjërat e mira thjesht nuk do të ndodhin brenda natës. Duhet kohë që ato të rriten dhe të kultivohen. Duhet shumë punë për këtë. Duhen bërë gabime dhe duhet mësuar prej tyre.”

Burimi:businessmag.al