Hulumtuesit francezë do t’iu paguajnë £ 13,000 për të qëndruar në shtrat për 2 muaj

Shkencëtarët janë aktualisht në kërkim të 24 meshkujve të shëndetshëm për të marrë pjesë në një eksperiment që do të studiojë efektet e mikrogravitetit në trupat e tyre.

Hulumtuesit kanë përfunduar pothuajse raundin e parë të studimeve dhe tani janë në kërkim të rekrutuesve të raundit të dytë që do të fillojë në Shtator të këtij viti.

Hulumtimi është duke u zhvilluar në Institutin e Mjekësisë dhe Fiziologjisë (Medes) në Tuolouse, Francë, në partneritet me Qendrën Kombëtare të Spitaleve (CNES.) Ajo kërkon që subjektet të shtrihen në krevat, pa lëvizur për 60 ditë.

Vullnetarët do të paguhen 16,000 € (£ 13,000) të dhëna në këste gjatë 4 viteve, për të marrë pjesë në një seri testesh për 2 javë, para dhe pas qëndrimit 2 muaj në shtrat. Pra gjithsej 3 muaj teste të përgjithshme. Ata duhet të jenë meshkuj të shëndetshëm dhe sportiv të moshës 20-45 vjeç, me një BMI prej 22 deri në 27, të cilët nuk pinë duhan dhe nuk kanë alergji.

Ata janë të detyruar të qëndrojnë shtrirë me të paktën një shpatull ende në shtrat. Ata mund të kthehen, por kurrë nuk duhet të ulen.

Kjo mund të tingëllojë si puna ideale për dikë që do të kalojë kohë në shtrat, por duke qëndruar në mënyrë horizontale për 2 muaj mund të mos jetë aq bukur.

Mendoni për këtë: vullnetarët duhet të ushqehen, lahen dhe do të kryejnë të gjitha funksionet trupore atje. Ata nuk mund të shkojnë në tualet. Në vend të kësaj, ata duhet të përdorin uturak. Dhe ata nuk mund të vënë një këmbë në tokë për 60 ditë.

Pjesëmarrësit duhet t’a mbajnë kokën të përkulur më pak se 6°, e cila nuk tingëllon shumë e rehatshme.

Ky pozicion simulon efektin e peshës, sepse ajo kalon gjak në pjesën e sipërme të trupit, duke ndikuar në vëllimin e gjakut, punën e zemrës dhe presionin e gjakut, sipas një njoftimi për shtyp të CNES.

Mjeku koordinues i studimit, Arnaud Beck tha në një artikull në faqen e internetit franceze “20 Minutes” se eksperimeni i quajtur “Cocktail” ka për qëllim të shoh efektet dëmtuese të peshës së madhe në trupin e njeriut, e cila është ajo që astronautët përjetojnë kur ata janë në hapësirë.

“Në këto kushte të veçanta, sistemi kardiovaskular është i ndikuar, pasi nuk është më në gjendje të ofrojë të njëjtën përpjekje si para nisjes ose pas qëndrimit në krevat,” tha ai. “Kur ata të përpiqen të ngrihen, pozicioni i tyre statik ka ndryshuar pasi ata do të jenë më të harkuar.”

Ata që janë në hapësirë për një 1 vit kanë simptoma të çuditshme si humbje e densitetit të kockave dhe një fytyrë të fryrë. Shumë e kanë të vështirë të ecin, sepse këmbët e tyre nuk janë përdorur për të mbajtur peshën e tyre. Disa astronautë gjithashtu raportojnë se shikimi i tyre është përkeqësuar.

Hulumtuesit shpresojnë të gjejnë mënyra për të luftuar këto efekte me studime si ky, e cila është arsyeja pse disa nga vullnetarëve do t’i jepet një koktej “droge” çdo ditë.

Gjysma e subjekteve do të marrin shtojca anti-oksidantësh dhe anti-inflamatorësh ushqimor disa herë në ditë në formën e kapsulave. Gjysma tjetër, grupi i kontrollit nuk do të marrë asgjë.

Nëse mendoni se kjo ju përshtatet dhe dëshironi të merrni pjesë në këtë hulumtim të ri, ju mund të klikoni KËTU për të marrë më shumë informacion dhe gjithashtu mund të shihni videon më poshtë:

Burimi: www.businessmag.al