Mësime për Ndihmesën e Lulëzimit të Njerëzve të Mësuara në Serrë

Orkidetë janë të mrekullueshme. Në ngjyrat e tyre të ndritshme, format komplekse dhe simetrisë gati të përsosur, ne mund të gjejmë disa mësime të biznesit për të mësuar. Ka paralele mes rritjes së orkideve dhe pasiont tim tjetër: kultivimin e potencialit njerëzor.

Unë i kam dorëzuar bimët e mia më të mira që do të gjykohen në shfaqje të ndryshme të orkideve, dhe unë lakmoj Certifikatën e Përsosmërisë Kulturore. Është dhënë një orkide e lulëzuar-mirë që paraqet një mostër të shëndetit të fuqishëm. Ky çmim do të thotë se kopshtari u ka siguruar mjedisin më të mirë për rritjen dhe lulëzimin e saj.

Pjesë e punës sime në Yahoo është që të ndihmojë në zhvillimin e ekipit tonë. Unë kujdesem për kolegët e mi në mënyrën se si kujdesem për bimët e mia. Orkidetë me sisteme të shëndetshme të rrënjëve pothuajse mund të garantohen për t’u prodhuar shëndetshëm, lulëzimin e gjallë. Është e njëjta gjë me njerëzit. Duhet kulturë, kujdes dhe origjinalitet për t’a mbështetur rritjen e një ekipi të fortë.

Kultura

Kjo fjalë është përdorur aq shumë në rritjen e orkideve sa në botën e korporatave. Për t’i promovuar orkidetë e shëndetshme, ju duhet t’a kuptoni habitatin e tyre natyror dhe kërkesat për rritje. Në mënyrë të ngjashme, për të ndërtuar një ekip të fortë, ju duhet të merrni kohë për t’i njohur anëtarët e ekipit tuaj. Kur ju i kuptoni prioritetet e tyre, motivimet dhe pikat e forta, ju mund të mbjellni çdo person në një rol që i përshtatet “kulturës” së tij apo të saj personale sa më shumë të jetë e mundur.

Pastaj, puno për t’i dhënë anëtarëve të ekipit tuaj hapësirë për të lulëzuar. Në mënyrë të qartë artikulojeni një ndjenjë të qëllimit në atë kohë kur ju pushtoheni për drejtësi dhe llogaridhënie. Krijoni një mjedis të sigurt në të cilin njerëzit nuk janë të frikësuar për t’i sjellë çështjet e tyre, pikëpamjet e kundërta ose bërjen e gabimeve.

Kujdesi

Shumica e orkideve vdesin për shkak të llojit të gabuar të kujdesit – shumë ose tepër pak ujë, ose një temperaturë që është shumë e nxehtë ose shumë e ftohtë. Kujdesuni mjaftueshëm për anëtarët e ekipit tuaj për t’i dhënë atyre mundësi të përshtatshme të zhvillimit, pa përshkrimin ose menaxhimin e çdo hapi. Lëvdoni performancë pozitive, por sigurohuni që të jepni reagime të ndershme dhe konstruktive në mënyrë që ata mund të përmirësohen. Pastaj, bëni një hap prapa dhe shikojini se si lulëzojnë.

Autenciteti

Me gjithë përpjekjet e mia më të mira, orkidetë e mia nganjëherë vdesin. Unë e pranoj se ndoshta kam bërë diçka të gabuar dhe përpiqem për t’a korrigjuar këtë mangësi në të njejtën kohë që unë kujdesem për uzinën e ardhshme.

Në biznes, prioritetet dhe qëllimet nganjëherë zhvendosen. Kur kjo ndodh, komunikoni me ekipin dhe shpjegojeni arsyen. Nëse ekipi juaj përjeton kushte të vështira globale, diskutojeni këtë faktorë hapur. Kuptojeni se çfarë mund të bëni në vend për t’a mbajtur ekipin e angazhuar. Kur ju bëni një gabim, pranojeni atë dhe ndajini mësimet me menaxhimin tuaj. Ne jemi të gjithë të rritur. Askush nuk pret përsosmëri, por ne nuk presim transparencën dhe integritetin autentik.

Nëse ju merrni kohë për t’i njohur në të vërtetë punonjësit tuaj dhe për të kuptuar se çfarë i nis ata, ju keni më shumë gjasa për të trokitur në kuptimin e tyre të qëllimit. Për t’u dhënë atyre mbështetjen e nevojshme që të kenë sukses në rolet e tyre, dhe fuqizimin e tyre për të marrë vendime të rëndësishme. Anëtarët e ekipit tuaj do të lulëzojnë në këtë mjedis, duke ju habitur duke punuar së bashku për të krijuar më shumë ndikim se sa ju (ose ata) mendoheni të ishte e mundur. Këto rezultate – dhe përpjekjet tuaja – do të jetë të denja për një Certifikata të Përsosmërisë Kulturore!

/entrepreneur.com.al