Një Model Tjetër për Ndjekjen e Balanacimit të Pakapshëm Punë-Shtëpi

Si një grup, ne sipërmarrësit dukemi se jemi të paaftë për t’a gjetur ekuilibrimin punë-jetë, dhe hulumtimi e mban atë jashtë.

Sipas një studimi të pronarëve të bizneseve të vogla, 42 përqind e të intervistuarve deklaruan se ata ishin duke punuar më shumë orë në javë se sa pesë vjet para studimit. Nga ky numër, shtatë-nga-10 pranuan të punojnë ditëve më të gjata dhe më shumë gjatë fundjavës, ndërsa katër-nga-10 thanë se ata morën më pak pushime gjithashtu.

Si pronar të bizneseve, ne punojmë shumë për të ndërtuar diçka që do të rritet, lulëzojë dhe durojë, por kjo merr shumë kohë, energji, fokus, burime dhe mendim. Është e lehtë të mendosh se puna jonë është arsyeja kryesore që ne nuk jemi të mirë në arritjen e ekuilibrit punë-jetë – por nuk është kështu. Ideali i mjegullt i disa ekzistencave harmonike ku çdo fushë e jetës është në ekuilibër të përsosur është një trillim i plotë.

Në të vërtetë, ekzistenca sipërmarrëse është një ritëm konstant i shpejtë i ekstremeve. Çështjet lindin në të gjithë vendin nga ndërprerja e zinxhirit të furnizimit; rrjedha e trazuar e parave; sfidat e punonjësve; zona gri e pyetjeve etike në lidhje me praktikat e biznesit; nevoja për t’i mbajtur angazhimet familjare dhe për t’ përmbushur pritjet relacionale; marrja me presionet konkurruese; marrja e mjaftueshme e pushimit dhe ushtrimit.

Lista vazhdon.

Punë-jetë është më shumë një tension dinamik se sa një ekuilibër. Ai tensioni është i ngjashëm me konceptet inxhinierike të kthesës, tërheqjen dhe shtytjen që ndikon në integritetin e çdo ndërtese fizike dhe strukturale. Tensioni është një ide që shumë sipërmarrës mund t’a lidhin kur të marrin parasysh kërkesat e krijuara nga marrëdhëniet, puna, shëndeti fizik, si dhe besimet udhëzuese.

Tensioni nuk është domosdoshmërisht i keq, është në fakt prova e një jete të angazhuar. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se këto katër fusha (marrëdhëniet, puna, shëndeti dhe besimet) nuk mund të jenë në ekuilibër të përsosur me njëra-tjetrën. Çelësi për çdo sipërmarrës është të kuptojmë se ne duhet të shpenzojmë kohë, energji dhe të përqëndrohemi në secilën nga këto fusha, pa kaluar shumë kohë në çdo fushë të vetme.

Për shembull, në qoftë se ju përqëndroheni vetëm në punën tuaj, shëndeti juaj mund të vuajnë ose anasjelltas. Në qoftë se ju e angazhoni të gjithë kohën tuaj për mirëqenien fizike, gjendja juaj ekonomike do të mund të marrë një goditje. Dhe, fokusimi në bindjet tuaja të ankorimit është një pjesë kritike e jetesës së një jetë të qëllimshme të suksesit, manastiret janë plot me individë të cilët janë duke u përpjekur që të kenë sukses nga brenda pa marrë parasysh “shpërqëndrimet” e jashtme të tilla si marrëdhëniet.

Secila nga këto zona është e rëndësishme. Në çdo kohë, një fushë mund të kërkojë vëmendjen tuaj, një tjetër mund të ketë nevojë për burime financiare, ndërsa një tjetër mund të kërkojë krijimtarinë tuaj. Nevojat dhe gjendja do të diktojnë sasinë proporcionale të “kohës, talentit dhe thesarit” tuaj që është i nevojshëm.

Ndërsa kjo mund të duket të jetë pak më shumë se gjimnastikë semantike, e vërteta është që ne duhet t’a ndjekim proporcionalitetin punë-jetë në vend të ekuilibrit punë-jetë. Ideja e përmasave është shumë më kuptimplote për shkak se ajo lejon fleksibilitetin e pamëshirshëm e ri-prioritizimit e të gjitha kërkesave të cilat përballemi në vend të një ezoterike, stërvitjet balancuese Jenga-esque.

Natyra dinamike e sipërmarrjes kërkon një qasje dinamike të angazhimit të tensioneve të natyrshme që lindin në kryqëzimet e shumta në të gjithë jetën dhe punën. Ri-strukturimi i konceptit nga balancimi punë-jetë në proporcionalitetin punë-jetë mund të jetë një hap efektiv drejtë njohjes dhe përqafimit të këtyre sfidave.

/entrepreneur.com.al