Shkenca thotë: puna juaj e keqe po ju shkatërron

Të gjithë kemi frikë se puna jonë ka aftësinë për të marrë një tarifë mbi mirëqenien tonë – ndoshta një tarifë shkatërruese. Ndonëse kjo është mendore, fizike apo emocionale, duke punuar një punë, të cilën nuk e duam mund të ketë pasoja negative për trupin dhe mendjen tonë.

Ajo që shumë njerëz nuk e dinë, është se kënaqësia e punës – duke filluar qysh në fundin e të 20-ave dhe fillimin e të 30-ve – në fakt ka një ndikim tepër të rëndësishëm në jetën tonë dhe mbi shëndetin e përgjithshëm në vitet tona të mëvonshme. Edhe pse ata që ishin më pak të kënaqur me punën e tyre kanë shprehur se puna e tyre ka pasur ndikim në shëndetin e tyre mendor, drejtimin e kënaqësisë në punë – nëse shkonte më mirë ose më keq – kishte një efekt bindës në shëndetin fizik gjithashtu.

Për fat të mirë, një studim i kohëve të fundit tregon se ata që fillojnë me ndjenja negative ndaj punës së tyre, por që në fund përfundojnë shumë të kënaqur që karriera e tyre ka përparuar, nuk kanë të njëjtat probleme shëndetësore si ata që kanë në përgjithësi një rënie të kënaqësisë së punës. Jonathan Dirlam, student i Sociologjisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos dhe autori kryesor i studimit, ndau me ne që punët e hershme ishin më të rëndësishme për përcaktimin e shëndetit në fillim të të 40-ve.

Në fund të fundit, studiuesit kanë vendosur se, nga katër grupe që raportojnë nivele të ndryshme të kënaqësisë në punë gjatë gjithë karrierës së tyre, ata që janë në “grupin e ulët të kënaqësisë” raportojnë rezultatet më të këqija në të gjitha shkallët e shëndetit mendor. Ata treguan nivele të larta të depresionit, rritje në problemet e gjumit, merak dhe ankth më të madh.

Disa efekte negative shëndetësore fizike ishin gjithashtu të dukshme, sipas raportit. Njerëzit të cilët ishin raportuar në grupin e personave me kenaqësi më të ulët kishin probleme të tilla si rritja e dhimbjeve të shpinës dhe ftohje më të shpeshta se sa grupi me kënaqshmëri më të lartë. Shëndeti i përgjithshëm fizik nuk ndryshonte shumë mes grupeve, veçanërisht në diagnostikimet afatgjata shëndetsore si kanceri apo diabeti.

Hui Zheng, profesor i psikologjisë në Universitetin e Ohajos, paralajmëron se në studim janë vetëm pjesëmarrësit në të 40-tat e hershme. “Nivelet më të larta të problemeve të shëndetit mendor për ata me kënaqësi të ulët të punës mund të jenë një shenjë paralajmëruese për problemet e ardhshme fizike”, tha Zheng. Megjithatë, ai paralajmëron se “Rritja e ankthit dhe depresionit mund të çojë në probleme kardiovaskulare apo probleme të tjera shëndetësore që nuk do të shfaqen deri sa ata të jenë të vjetër.”

/businessmag.al