Si Mundet Xhelozia të Shkatërrojë Llogarinë Tuaj Bankare

Xhelozia nuk është një vështrim i mirë për askënd, por sipas një studimi të fundit të publikuar në Gazetën e Psikologjisë së Konsumatorit, duke i dhënë nje sygjelbër gjigant në fakt mund të ndikojë në shprehitë tuaja gjatë blerjes.

Hulumtuesit Xun Huang, Ping Dong dhe Robert S. Wyer gjatë hulumtimit thanë “xhelozia rrit preferencat e njerëzve për produkte vëmendje rrembyese dhe kjo është e vërtetë edhe kur shfaqja publike e produkteve mund të sjellë vëmendje negative.” Ky lloj i sjelljes mund të prodhohet në veçanti kur personi në fjalë është i shqetësuar ne një “vëmendja partnerit romantik ndaj tyre është pushtuar”.

Studimi ishte e qartë për të dalluar xhelozinë dhe zilinë. “Zilia zakonisht shfaqet kur njerëzit gjejn se një person është superior për veten e tyre ose nëse ka një zoterim që ata nuk e bëjnë”, studiuesit shpjegojnë. “Kjo është në kontrast me xhelozin, e cila rezulton nga humbja e diçkaje që ai tashmë ka”.

Huang, Dong dhe Wyer zhvilluan një sërë testesh që i kërkonte pjesëmarrësit e studimit të kujtojnë herë në jetën e tyre, kur ata mendonin xhelozin para se ata të bëjnë një zgjedhje në lidhje me llojin e artikujve që do të duan për të blerë.

Në një eksperiment, 77 studentëve të universitetit u është dhënë rastësisht një nga dy detyra – një grup u pyet për të shkruar për një kohë kur ata ishin xheloz. Grupi tjetër, kontrollues,  për te shkruar një ditë të zakonshme. Pastaj ata u pyetën për të zgjedhur mes një artikulli me një logo te brendit te madhe dhe një të vogël. Njerëzit që u përmendën ndihen xheloz kishin më shumë gjasa për të zgjedhur më të dukshëm pika vëmendje që kërkojnë.

 

Në fund të fundit, studiuesit gjetën se edhe kur pjesëmarrësve iu kërkua që të kujtojnë kohët kur ata mendonin a jane ziliqar ose të pafuqishme, njerëzit që kishin ato ndjenja xheloz në sipërfaqe ishin ende më shumë gjasa për të shkuar për produktin e lartë-fund në ofertë – nëse ajo ishte një pallto, një llambë ose një palë syze dielli.

“Personat  xhelozë  preferojnë të përdorin produkte të sy terheqese, edhe nëse vëmendja që ata të nxjerrë ka të ngjarë të dëmtojë imazhin e tyre shoqëror në vend të rritur atë”, ka shkruar studiuesit.

Pra, nëse ju e gjeni veten në ndjenjën e xhelozisë, ndoshta duhet t’a vendosni kartën tuaj të kreditit larg deri sa ajo ndjenjë të kalojë.

 

NINA ZIPKIN

STAFI ENTREPRENEUR

Shkrimtare e Stafit,Mbulon mediat,teknologjinë,bizneset e reja,kulturën dhe trendet e vendit të punës

://entrepreneur.com.al