Si ta Dini Nëse Puntorët Tuaj Janë Ata Që Thonë se Janë

Si një themelues dhe pronar biznesi apo vendimarrës në kompani, ju duhet të dini se si ti identitetifikoni punonjësit tuaj. Është shumë e lehtë për dikë që të paraqitet si një person tjetër dhe të luaj djallin te një punëdhënës. Mashtruesit mundë të jenë duke planifikuar për të shkatrruar kompaninë tuaj nga brenda.

Nëse dikush aplikon për një vend pune në kompaninë tuaj, prioriteti juaj mund të jetë për të kontrolluar kualifikimet e tyre, ose për të shkuar përpara me një shfaqje të drogës. Por gjëja e parë që ju duhet të bëni është të konfirmoni identitetin e tyre – edhe në qoftë se ju jeni duke punësuar dikë për të përgaditur sanduiçe për lokalin tuaj të vogël.

Kjo është një qështje serioze – e mjaftueshme për të rrëmbyer vëmendjen e ish-shefit të Departamentit të Sigurisë Kombëtare, Majkëll Çertof. Ai thotë se “pasuria më e rëndësishme që ne kemi për të mbrojtur si individë dhe si pjesë e kombit tonë është kontrolli i identitetit tonë, kush jemi, se si ne e identifikojmë veten, nëse njerëzit e tjerë janë të lejuar për të marr pjesë në maskaradë dhe të pretendojnë të jenë me ne, dhe në këtë mënyrë dëmtojnë jetesën tonë, dëmtojnë asetet tona, dëmtojnë reputacionin tonë, dëmtojnë pozitën tonë në komunitetin tonë. ”

Vjedhjet e identitetit apo të pretenduarit se ju jeni dikush që nuk jeni është tepër e lehtë këto ditë. Për fillestarët, a e dini që ju mund të blini një numër të Sigurimit Social në internet? Certifikatat e lindjes vijnë në versione të shumta. Ka paisje për për prodhimin e ID-ve falso. Fëmijët në kolegje bëjnë kartat e identitetit të rremë. Dhe sigurisht, kriminelët e bëjnë këtë gjatë gjithë kohës së karrierës së tyre.

Unë një herë pranova një ofertë për një kartë krediti për dyqane. Oferta ishte për një njeri i cili kishte jetuar në lagjen e një fqinji. Jo vetëm që postieri kishte bërë një gabim në shpërndarjen, por dyqani nuk kishte asnjë ide se cila ishte adresa e tij aktuale. Unë mundë ta kem mbushur lehtë aplikimin, mundë ta kisha marrë kartën e kreditit, pastaj të shkoia në një zbavitje të shpenzimeve. Agjencia mbledhjes kurrë nuk do ta dinte që isha Unë sepse emri im nuk do të kishte qenë në kartë. Kjo, sigurisht, është vjedhje e identitetit. Dhe kjo kartë dyqani është një pjesë e enigmës së identitetit që një kriminel mund të përdor për të krijuar një identitet të ri dhe të vijë për të punuar në kompaninë tuaj, dhe të synoj në përvetësimin e milionave.

Mbrojtja.
“Dëshmia e identitetit” i referohet verifikimit se një person është që ai thotë se është. Mënyra e parë për të bërë këtë është që të pyesni pyetje individuale se vetëm ai person – versioni autentik – mund të përgjigjet. Këto pythe mund të jenë emri i mësuesit të të kopshtit të fëmijëve, ngjyra e biçikletës së tyre të parë, emri i vajzërisë së nënës apo disa të dhëna të tjera se vetëm ai person e di përgjigjen. Kjo është e njohur si njohurit të bazuara në vërtetim ose NBV-së, dhe nganjëherë referuar si “jashtë portofolit” ose “Përgjigjet sfiduese”  të vërtetimit të identitetit.

Kompanit e mëdha për grumbullimin e të dhënave, raportimin e kredititeve dhe kontrollimin e historikut, të gjitha ofrojnë zgjidhje për korrigjim duhur të identitetit.

Megjithatë kjo qasje ka difekte , sepse mashtruesi mund të mësojë emrin e vajzërisë së nënës së viktimës, për shembull – edhe pse unë nuk jam i sigurt për të mësuar ngjyrën e biçikletës së tyre të parë. Nëse pyetja për biçikletën ishte një pyetje e rëndomtë që ishte përdorur për të mbledhura të dhëna nga grumbulluesi i të dhënave, atëherë pyetje e thjeshtë mund të shërbej për korrigjim të mundshëm. Edhe pse disa nga këto të dhëna, në të vërtetë, mund të shfletohen në internet, një numër i konsiderueshëm si kjo nuk mund të shfletohen. Shko përpara, shiko nëse ju mund të gjeni informacion në lidhje me makinën tuaj të parë në internet, dhe shikoni nëse ju e keni në pronësi.

Qasja tjetër është dokumentacioni. Kjo mund të jetë një certifikatë lindjeje, deklaratë hipotekare, patenta e shoferit apo edhe libri vjetor i shkollës së mesme. Megjithëse një artist mashtrues mund ti gjejë këto objekte në plehra, ose gjatë njdonjë vjedhje, ata ende mund të sigurojnë një shkallë të mirë të vërtetimit të identitetit kur vihen në pytje njohuri të bazuara, si emri i një shkolle të mesme, apo viti i diplomimit.

Shko një hap më tej me biometrikë, si njohja e zërit dhe shenjat e gishtave.

Një tjetër mënyrë për të ndihmuar vërtetimin e identiteti është me rezultati i identitetit, një metodë që përdoret nga shumë agjentë të hipotekave. Duke përdorur internetin, një sistem për rezultat të identitetit mund të verifikojë identitetitn publik të dikujt. Rezultatet e identitetit përfshijë një shumë të të dhënave, të tilla si të dhënat e kreditit, të dhënat në korporata dhe në internet, identifikime personale dhe më shumë.

Identifikimi i falsifikimeve.
ID të rreme, me gjithëpranim e saj, është një forcë shtytëse  për përhapjen e mashtrimeve nga mashtruesit. Një person në një pozicion të punësimit të një punonjësi të ri, mund të sigurojë udhëzime të ndryshme për të kontrolluar IDtë dhe verifikimin një punonjës ose identifikimin e aplikantit.

Kujdesi është çelësi.
Nëse punëdhënësit nënvlersojn konceptin e mashtruesve, kjo mund të çojë në pasoja shumë të kushtueshme për kompaninë. Është parashikuar që teknikat e zbulimit për kartat e identitetit të rremë do të bëhen gjithnjë e më të besueshme; një kombinim i taktikave të shumta të tilla si biometrike dhe kartave intelegjente do të rrisin sigurinë e kartelave.

Në ndërkohë, pa investuar në kontrolle prapaskene, në njohuri për për vërtetimin e identitetit, kjo është tmerrësisht e lehtë për të punësuar punonjës të cilët rrejnë në lidhje me identitetin e tyre dhe janë të vendosur për të vjedhur nga ju

entrepreneur.com.al