10 këshilla për një interviste te suksesshme

Intervista konsiderohet te jete prova me e rëndësishme per te fituar nje vend te punes. Shkollimi, përvoja dhe aftësitë e tjera te pershkruara ne CV-ne tuaj, duhet te vertetohen ne intervisten me punedhenesin. Punedhenesi kerkon te njohe se cili eshte personi i cili do te punoje ne kompani dhe cfare i sjell ai kompanisë.

Pavarësisht nga lloji dhe kohëzgjatja e intervistës, ne duhet te sigurohemi se japim përgjigje te duhura. Si ti formojme pergjigjet e duhura? Me poshte gjeni 10 keshilla per një interviste te suksesshme

1. Te njohesh mire shkathtesite, pervojen dhe kualitetin tend

  1. Gjate intervistes gjithmone duhet ta kesh parasysh pershkrimin qe e keni bere ne CV-ne tuaj.
  2. Duhet te theksoni pikat kyce, me ane te te cilave ju do te bindni punedhenesin se jeni ju ai/ajo qe e meritoni kete vend te punes.
  3. Pergatitja paraprake dhe ushtrimi me pyetjet e mundshme, eshte i domosdosshem per te pasur nje interviste te suksesshme.

2. Kerko informacione per kompanine/organizaten ku aplikon

Punedhenesit eshte kurreshtar te dije interesin tuaj per kompanine e tyre. Natyrisht se gjate intervistes nuk do te kerkohen detajet e organizates, mirepo te pakten misioni, qellimet dhe te arriturat e tyre. Te dhena te tilla jane lehte te gjenden, permes web faqeve te ndryshme, broshurave, te punesuarve ne kompani apo permes nje vizite personale ne kompani.

3. Informohu per poziten per te cilen aplikon

Duhet te njohesh detyrat dhe pergjegjesite e vendit te punes dhe te tregosh se je i/e gatshme te perkushtohesh ndaj punes.

Te tilla informacione jane te pershkruara ne konkursin e punës.

4. Ushtro, pergatitu dhe relaksohu

Duhet te tregosh se jeni me te vertete te afte dhe te interesuar per ate vend te punes.

Ushtrimi dhe pergatitja paraprake mundeson qe te largoni stresin kur te perballeni me punedhenesin dhe te pershkruani veten me pak fjale, por qe jane relevante dhe bindese.

Natyra e qete tregon siguri, vetëbesim dhe sinqeritet.

5. Vishu ne menyre te pershtatshme

Permes veshjes, ju mund te tregon seriozitet per punedhenesit dhe komoditet per veten tuaj.

6. Mbaj kontakt me sy, buzeqesh dhe kujdesu per gjuhen e trupit

Jane detaje te vogla qe lene pershtypje te medha.

Preferohet te percillet edhe gjuha trupore e intervistuesit. Mund te kuptosh pershtypjet e tij, ndaj përgjigjeve tuaja.

7. Verteto aftesite tuaja komunikuese, te punes grupore apo te kreativitetit

Pothuajse te githe punedhenesit kerkojne qe punetoret e tyre te posedojne keto aftesi.

Verteto ato me shembuj konkret.

Kreativiteti juaj cmohet shume, sepse forcon poziten konkurruese te kompanise.

8. Shprehu qarte dhe mos e përsërit vetveten

9. Trego entuziazem, perkushtim, motivim, fleksibilitet dhe inteligjence

10. Parashtro pyetje te mencura ndaj punedhenesit (intervistuesit)

Pyetjet duhet te jene te qarta dhe te menduara mire. Kjo tregon se ju jeni me te vertete te interesuar per kompanine dhe vendin e punes.

Nje interviste e mire varet kryesisht nga JU. Nga dinjiteti, sinqeriteti dhe qartesia me te cilen pergjigjeni.

Lyra Osmani
Studente e vitit te dyte, Kolegji Universum