Këshilla nga Bill Gates dhe Warren Buffett për studentët e kolegjit

Ja cilat janë këshillat që ata japin:

  1. Lejoni që kureshtja juaj t’iu drejtojë

Sipas Buffett, një gjë që i lidh atë dhe Gates është ndjenja për të mësuar më shumë rreth botës.

Për Buffett, kjo kureshtje u përmbush nëpërmjet leximit të librave që kishin lidhje me investimet. Ju mund të mësoni kaq shumë nëpërmjet librave sa do ndiheshit më të informuar se kurrë.

Gates u pajtua me mendimin e tij, duke theksuar rëndësinë e leximit dhe mësimit. Ju provoni dhe parashikoni se çfarë do të ndodhë, çfarë është e gabuar në lidhje me modelin tuaj në botë dhe çfarë jo.

  1. Paraprijuni gjërave

“Isha aq i habitur për mënyrën e tij të investimit me këtë model në të gjithë botën”, tha Gates duke komplimentuar me përulësi Buffett. “Ai e shijon atë që bën dhe e ndan me njerëzit e tjerë.”

  1. Mos lejoni që dështimi t’iu pengojë

Jeta mund të jetë një ulje ngritje dhe nëse Gates do të ishte dorëzuar pas ndërmarrjes së tij të parë, pasi Traf-O-Data falimentoi, ai kurrë nuk do të kishte bashkëthemeluar Microsoft.

  1. Ndiqni lumturinë tuaj

Buffett theksoi gjithashtu nevojën për të gjetur një punë që kompleton pasionet tuaja. “Unë gjithmonë u këshilloj studentëve të kërkojnë një punë që do ta gjenin në qoftë se nuk do të kishin nevojë për një punë,” tha ai. “Mos hiqni dorë derisa ta gjeni atë.”

  1. Investoni në frikën tuaj

Kur Buffett mori pjesë në Shkollën e Biznesit Columbi, ai ishte i frikësuar nga e folura në publik. Në vend që të refuzonte të fliste, ai vendosi të zhvillojë këtë aftësi që i mungonte.

“Lexova një reklamë [për një klasë publik-folëse] në New York Times dhe nënshkrova për një kurs,” tha Buffett. “I dhashë atij 100$ kesh. Kjo më ndryshoi jetën.”

  1. Fati ka rëndësi, por vetëm në një pikë

Ndoshta Gates nuk do të kishte krijuar Microsoft në qoftë se një kompjuter nuk do ishte sjellë në shkollën e tij. Duke kujtuar, Gates theksoi se pasioni i tij dhe prezantimi me çipin kompjuterik çuan në një koiçidencë të përkryer.

Por suksei i Gates ishte më shumë se vetëm fat. Planifikimi strategjik e ndihmoi atë të qëndronte jashtë “rrezikut” kur po drejtonte Microsoft. “Gjithmonë sigurohesha që të kishim para mjafteshëm për të paguar të gjithë stafin për të paktën një vit,” tha ai, duke shtuar se u ndje jashtë vendit që i përkiste kur ishte një CEO 20-vjeçar.

Sa për Buffett, ai tha se ishte “i çuditshëm” kur investoi në moshën 7 apo 8 vjeçare dhe pasja e temperamentit të duhur e lejoi atë të mendonte për veten e tij.

  1. Lejoni që marrëdhëniet tuaja t’iu ndihmojnë

Të dy Buffett dhe Gates i kujtuan auditorit rëndësinë e ruajtjes së marrëdhënieve të mira – veçanërisht me njerëzit që ju admirojnë. “Ju do të lëvizini në drejtim të njerëzve që iu shoqërojnë,” tha Buffet. “Ju doni që të shoqëroheni me njerëz që iu pëlqejnë.”

Gates nuk mund të mos pajtohej me të, pasi ai përmendi gruan e tij Melinda dhe punën e saj në Fondacionin Gattes. “Ju duhet të jeni gjithmonë aty për të ndihmuar ata dhe anasjelltas.”