Si e ndërtuan dy djem të papunë një biznes 105 milionë dollarësh (në vetëm 5 vjet)?

Në vitin 2009, Robby White dhe Jeremy Rincon u pushuan nga puna, kur punëdhënësi i tyre po falimentonte për shkak të një hetimi për mashtrim. Për disa, kjo do të ishte një humbje e madhe, por Whites dhe Rincon shfrytëzuan rastin për të krijuar diçka të re.

Reflektuar në një udhëtim biznesi në Kolumbi, djemtë kujtuan vizitën e tyre në një zyrë që përdorte një fletë të thjeshtë prej qelqi montuar në një shtyllë, si një sipërfaqe ku mund të shkruhet. Duke kaluar vite në botën e korporatave, Whites dhe Rincon njohën nevojën për një version të përditësuar, më të avancuar dhe tërheqës të tabelave të bardha joefikase të 1990. Me një potencial të pashfrytëzuar në këtë treg, ata besonin se do të ishte diçka novatore për t’i dhënë popullit një mënyrë shkrimi mjaft tërheqëse, një alternativë funksionale për të shkruar në mënyrë më kreative në ‘mure elegante’ duke ditur që do të jetë me e lehtë për t’u larë dhe për t’u fshirë. Për të ndjekur gjurmët e shpikësve të famshëm Steve Jobs dhe Steve Wozniak, dy të rinjtë e filluan në garazhin e shtëpisë së prindërve të Whites. Dhe kështu Clarus Glassboards lindi.

Tani ata kanë dyfishuar rritjen e biznesit në dy vitet e fundit dhe të ardhurat janë rreth $ 40 milionë. Aktualisht, kompania ka 120 të punësuar dhe punon me një formacion mbresëlënës të klientëve, duke përfshirë Google, Facebook, dhe Coca-Cola.

Rincon dhe Whites përmendin këto tri lëvizje si strategjitë e tyre fituese, duke i marrë ata nga zero në një vlerësim prej mbi $ 100 milionë në vetëm pesë vjet.

  1. Krijoni një produkt që nuk ekziston

Udhëtimi në Amerikën e Jugut shkaktoi një moment ‘iluminimi’ që përfaqësonte një rrezik të madh për Rincon dhe Whites. A duan njerëzit të shkallëzojnë tabelat e bardha në tabelat e qelqit, siç ata bënë nga tabelat e zeza në tabelat e bardha në vitet ’90? Ata panë një nevojë, ndërmorën rrezikun dhe tani Clarus merr pjesë në një segment tregu të lulëzuar me një listë konsumatorësh në rritje.

  1. Besoni në idenë tuaj mjaftueshëm për të hapur kuletën tuaj

Ne të gjithë kemi detyrime financiare dhe Whites dhe Rincon nuk bënin përjashtim. Të dy familjet mirëpritën fëmijët e tyre të parë më pak se një vit para se të dy të humbnin punët e tyre; ata kishin disa vendime të vështira për të marrë. Si besimtarë të fortë në boot-stapping dhe vetë-financimin e një kompanie, kjo ishte pikërisht ajo që ata bënë. Në fjalët e tyre: “Nëse ju nuk besoni në një ide mjaftueshëm për të vënë atë të vijë, a është me të vërtetë kjo ide një ide e mirë?” Përkushtimi i tyre u shpërblye kur ata shitën shumicën e aksioneve të kompanisë në një vlerësim prej 105 milionë $, në vetëm pesë vjet pasi ata e krijuan.

  1. Punësoni njerëzit e duhur, të cilët janë “të gjithanshëm”

Kur ju jeni duke menduar një produkt që nuk ekziston dhe u kërkoni njerëzve të tjerë për të ardhur së bashku me ju në këtë aventurë, shumë mund të mendojnë keq. Në Clarus, ata shpesh intervistojnë 20 deri në 30 kandidatë për një pozicion të vetëm për shkak se ata e kuptojnë nevojën për të pasur njerëz që përshtaten në kulturën dhe mbështetin angazhimin e kompanisë për përsosmëri. Whites dhe Rincon mendojnë se niveli i tyre i angazhimit dhe një etikë e dedikuar e punës përfaqësohet ende në kulturën e tyre sot. Në ditët e para, themeluesit do të shesin tabelën e xhamit në telefon gjatë ditës dhe në orën 5 ata do të shkonin në garazh dhe do të bënin produktin. Fatmirësisht, sot është pak më ndryshe. Por investimi në njerëz nga dita e parë i ka paguar ata.

Krijoni, besoni dhe ndërtoni një kulturë të qëndrueshme të përkushtimit dhe përsosmërisë. Kjo është ajo që duhet.

 

/businessmag.al