Si të vendosni startup-in tuaj në hartën globale?

Startup-et kanë nevojë për shumë mbështetje që të kenë sukses. Pa këshillën, drejtimin, paratë dhe kolegët e duhur rreth tyre, ato me shumë gjasa nuk do të kenë sukses. Startup-et duhet të kërkojnë sistemin e duhur mbështetës.

Kjo mund të thotë të lëvizësh në një qytet tjetër – të paktën përkohësisht, p.sh. për t’u bashkuar me një akselerator që me të vërtetë e kupton biznesin tuaj. Mergim Cahani bëri pikërisht këtë për startup-in e tij Gjirafa nga Prishtina, Kosovë – ai zbuloi se vetëm investitorët çekë e kuptuan biznesin e tij, kështu që ai shkoi në Pragë për t’u bashkuar me StartupYard dhe për të gjetur këshilltarët dhe investitorët e duhur. Kjo është pasqyra e tij kryesore – intervistën e plotë e gjeni këtu.

Nga zero në hero

Sot, startup-i i Mergimit është ylli në rajonin e tij. Me mbi 2.000.000 € në financim dhe 50 njerëz në zyrën e tyre në Prishtinë, Kosovë. Vizioni i Gjirafa është që të “sjellë botën që flet shqip online“, lançimin e shërbimeve që ndonjëherë shkojnë kokë me kokë-me Google. Me mjaft sukses.

Ata lançuan një platform për hostimin e videove brenda vetëm një muaji. Në vitin 2016, ata nxorrën një tjetër gjë të mahnitshme: ata nisën versionin e tyre të Google Street View. Dhe vetëm këtë javë, filluan Gjirafa50, i pari site e-commerce në rajon.

Por udhëtimi i suksesit nuk ishte aq i lehtë. U rrit në vitin 2014, kur Mergimi kuptoi se ku mund të shkonte të merrte mbështetjen e duhur për të gjetur investitorë që e kuptonin biznesin e tij. Para kësaj, Mergimi luftoi – së pari vetëm, më pas u bashkua me Diogjen Elshani dhe Ercan Canhasi.

Pasqyra e madhe që ndryshoi gjithçka

Pra, cila ishte pasqyra e madhe që Mergimi fitoi, që e bëri atë të shkonte në Pragë, e cila doli të ishte pika e ndryshimit për biznesin e tij? Kur ai filloi biznesin e tij dhe kërkoi për këshilltarë dhe investitorë, Mergim kujton: “Njerëzit thanë se nuk është e mundur që të shkosh kundër Google. Ata thjesht nuk e kuptonin se Gjirafa planifikonte të ofronte shërbime që Google nuk i ofron. ”

Pastaj Mergimi kuptoi, se ka një vend në Europë, ku një kompani lokale shkon kundër Google në një mënyrë shumë të suksesshme. Në Republikën Çeke, Seznam, e themeluar në vitin 1996, është Google lokal. Kjo është një kompani jashtëzakonisht e suksesshme, me zyra të mahnitshme dhe një brez të tërë inxhinierësh të mençur, të cilët do të “vrisnin” për të punuar për ta.

“Papritmas, të gjithë më kuptuan”

Sapo Mergimi bisedoi me njerëzit në Pragë, ata nuk thanë se “ti nuk mund të shkosh kundër Google!”, Por ata thanë “ah, në rregull, ti je duke u përpjekur për të bërë diçka të ngjashme si Seznam, por në mënyrë të veçantë për tregun shqipfolës prej 12 milionë njerëz – E kuptuam “.

Pjesa tjetër është histori: Mergimi iu bashkua akseleratorit Startup Yard në Pragë, bindi investitorët Ëngjëj Çekë si Ondrej Partos dhe Michael Ilich – disa nga njerëzit më të njohur në atë hapësirë. Me paratë e tyre, njohuritë dhe mbështetjen, Mergimi ngriti Gjirafa-ën në nivelin e ardhshëm. Dhe sot, ata janë një central elektrik rajonal dhe ende në rritje. E gjitha kjo vetëm duke gjetur ekosistemin e duhur për startup-in në Europë, që mund t’i jepte atij dhe startup-it të tij atë që ishte e nevojshme: këshillat, udhëzimet, paratë dhe kolegët e duhur rreth tyre.

Shkoni atje

Pra, mos e kufizoni veten në kufijtë e vendit tuaj. Shkoni atje, shfletoni këtë pjesë të mahnitshme të ekosistemeve që kemi në Europë. Përfitoni nga diversiteti i kontinentit tonë të mahnitshëm. Merrni atë që ju duhet. Silleni përsëri në shtëpi. Dhe bëni më të mirën për startup-in tuaj – jashtë shtetit, apo aty ku jeni, në shtëpi, duke bërë gjënë tjetër më të madhe. Rock dhe roll!

 

 

/businessmag.al

Rreth autorit

Kolegji Universum

Shënoni komentin tuaj