Thënia Që e Ndihmoi Këtë Ndërmarrës t’a Vinte Veten në Dyshim

Shumë nga miqtë e mi janë sipërmarrës. Dhe kur ata më flisnin në lidhje me sfidat e tyre, unë gjithmonë mendoja, unë kurrë nuk mund të marrë këto rreziqe dhe të përballem me këto pengesa. Unë pëlqeja të luaja me gjëra pak më të sigurta dhe gjeta ngushëllim në familjaritet; kjo është arsyeja pse kam qëndruar në një punë për gjashtë vite radhazi. Unë nuk isha i pa motivuar. Unë thjesht nuk ishte ai i cili bënte kujdes ndaj erës.

Përfundimisht kam bërë kalimin nga puna në punë, por ky veprim nuk ishte i drejtë. Kam kaluar shumë kohë i zemëruar, i mërzitur dhe i bllokuar. Rreth kësaj kohe, unë fillova të lexoja filozofinë Stoic-e, në sajë të Ryan Holiday dhe Tim Ferriss. Ky citim nga Seneca kërceu mbi mua: “Ne jemi më shpesh të frikësuar se të lënduar; dhe ne të vuajnë më shumë nga imagjinata se sa nga realiteti. “Kjo më bëri të hap prapa nga emocionet e mia dhe të jenë më racionale. Mendova, Në rregull, sot unë jam super theksuar dhe të shqetësuar. Por pse? Ndjeva të njëjtën mënyrë dje, dhe dje doli gjobë. Kështu që unë të shtypura nga të japin kuotën, përshtatur atë dhe të varur në mur përballë shtratit tim. Në këtë mënyrë, unë do të shoh atë çdo natë që unë shkova për të fjetur dhe gjëja e parë në mëngjes kur u zgjova.

Me kalimin e kohës, ajo thënie ka ndryshuar mënyrën se si kam menduar për veten time dhe atë që unë kam qenë në gjendje të bëjë. Duke qenë në një punë në të cilën unë nuk isha plotësisht i kënaqur më bëri t’a vendosja në dyshim shumë thelbin tim, a jam unë mjaft e mirë? A jam i zgjuar mjaftueshëm? Ndoshta unë e meritojë të jem i pakënaqur. Por, çfarë nëse unë jam i zgjuar dhe i aftë? Çka nëse unë jam duke e detyruar veten për të qenë në një rol të cilin nuk do e shijoja thjesht sepse unë jam shumë i frikësuar për të ndryshuar? Unë e dija që kisha nevojë për t’a marrë një shans – për të konfirmuar që isha aq i mirë sa kam menduar, ose të zbuloja se unë me të vërtetë e meritoj që të ndihem keq.

Katër vjet më parë, e lashë punën me kohë të plotë dhe formova kompaninë time, Epic Signal, një agjenci e mediave sociale. Unë e shtyva veten për t’i ndjekur klientët, llogaritë dhe bizneset që kontestuan me mua. Pastaj e kam shitur kompaninë për Mekanism, një agjenci kreative e vlerësuar me çmime, por qëndroi për t’a drejtuar atë.

A e kam një ndjenjë të sindromit të vetëquajtur ndonjëherë? Sigurisht. Unë do të jem gjithmonë i përshtatur me veten time të re. Por siç sugjeron Seneca, unë duhet të shikojë në të vërtetën në vend të imagjinatës sime. Dhe realiteti është, unë kam një ekip prej më shumë se 30 të punësuarve duke gjeneruar të ardhura vjetore tetë-shifrore.

Që atëherë unë kam lëvizur nga apartamenti, dhe ajo thënia e Seneca-s u zhvendos me mua. Tani ajo varet në mur përballë shtratit tim të ri. Unë në fakt nuk e lexojë atë çdo ditë siç kam bërë më herët. Por mua më pëlqen që ajo është atje, vetëm në rast se kam nevojë për të.

BRENDAN GAHAN

/entrepreneur.com.al